dijous, 19 de març del 2009

El codi QR, una nova eina


Aquest singular quadre promet ser un proper substitut a l'actual codi de barres alfanumèric, que es va inventar a meitat del segle passat, d'abast mundial i que encara avui dia permet identificar als productes gràcies a la seva facilitat de lectura electrònica.


El codi QR (Quick Response Barcode) és un codi bidimensional amb una matriu de propòsit general destinada a la lectura d'informació. Es va inventar al Japó -el paradís de la tecnologia- l'any 1994 per Denso Wave. És eficient per a llegir caràcters kanji (els caràcters xinesos dins de l'escriptura japonesa), una simbologia molt popular al país nipó. A més a més, la seva velocitat de lectura és molt ràpida, d'aquí les sigles QR (Quick Response).
Aquest codi permet codificar tots els caràcters ASCII a més a més d'informació binària. Avui en dia al Japó hi ha a prop d'uns 40 milions de persones que l'utilitzen, gràcies a un xip implantat als seus telèfons mòbils que permeten descodificar l'informació encriptada en aquests.
Gràcies a les possibilitats que ofereix s'ha convertit en un bon instrument de màrqueting mòbil: al ser un nou format de codi de barres que conté informació sobre qualsevol producte els usuaris de mòbil que tinguin un xip que pugui llegir codis QR l'hi poden fer una fotografia i el mòbil desencripta la informació que conté.
Pel que respecta a aquí el seu ús encara no està gaire generalitzat, però hi ha una iniciativa força curiosa per part de l'Ajuntament de Reus: als edificis que conformen la ruta del modernisme hi ha un codi QR, al costat de la informació escrita convencional, que conté informació detallada sobre l'obra en qüestió per als turistes que disposin d'un mòbil amb lector d'aquesta mena de codis.

És molt interessant veure cap a on derivarà aquesta nova manera d'identificació, sobretot quan l'usuari té l'eina per a llegir aquesta informació (amb el codi de barres no passa això, apart dels establiments comercials un usuari normal i corrent no acostuma a tenir un lector de codi de barres a casa seva).

Per cert... sabeu que hi diu al codi de dalt? ;)

2 comentaris:

  1. Doncs com no desvetllis què hi diu al codi... ho tenim malament!!! Molt bon post Laia!! Perquè hi ha moltes persones que hauran vist aquests codis per diferents llocs i mai han desxifrat què era!

    ResponElimina
  2. El missatge és: MINISTRA: Faci complir l'article 47, que reconeix el dret de tots els espanyols a gaudir d'un habitatge digne i adequat. :)

    ResponElimina