diumenge, 10 de maig del 2009

... El futur dels ordinadors?

Dos espanyols han liderat un projecte internacional que ha finalitzat amb el desenvolupament d'un ordinador portàtil lleuger que combina la utilització de software lliure amb el respecte al medi ambient, gràcies a l'ús d'energies renovables i a l'ús de plàstic biodegradable.

Ángel Blázquez, empresari del sector informàtic, i Pablo Machón, membre de la comunitat de Software Lliure i president de la Fundació Coneixement Lliure, són els responsables d'aquest "miniordinador", que pesa 700 grams i que compta amb una autonomia que es veu prolongada gràcies a la combinació de plaques solars i alimentació elèctrica.

"Una aposta per les energies renovables és important des del punt de vista de l'ètica ecològica", ha assegurat Machón. L'ordinador incorpora un sistema complet Linux (un software lliure) amb més de 5.000 programes, a causa de l'aposta de l'empresa que l0ha fabricat (iUnika) per incorporar aquest software en tots els seus productes.

El preu del portàtil bàsic amb plaques solars incorporades és de 160 euros, que segons els seus creadors és la clau perquè aquest tipus de productes aconsegueixin un espai en el mercat, perquè "hi ha altres ordinadors fabricats amb bioplàstic, però costen 10 vegades més, i si se'n venen poques unitats no tenen un impacte real".

Machón creu que els ordinadors ecològics s'imposaran en el mercat per una qüestió de responsabilitat social, ja que "seran els mateixos clients els que demanaran aquests aparells fabricats amb criteris ecològics".

El software lliure són programes informàtics publicats amb una llicència especial que garanteix la llibertat d'instal·lació, d'utilització, de còpia i de modificació per incloure-hi millores o funcionalitats concretes. Les administracions públiques estan començant a apostar per aquest tipus de programes en països com el Regne Unit. A Espanya, algunes comunitats, com Andalusia, ja compten amb legislacions respecte a la qüestió.

"La demanda social d'aquest tipus de productes serà progressiva, però estem segurs que si l'administració pública els utilitza i els recomana, la ciutadania ho farà després", ha assenyalat Machón.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada